15 copii cu deficiențe de vedere din Timișoara învață programare în cadrul proiectului Junior IT Club susținut de Atos

În luna februarie a acestui an, Atos România a decis să susțină înființarea de cluburi IT în 20 de școli din București și Timișoara pentru a promova importanța dezvoltării abilităților digitale în rândul elevilor de gimnaziu. Proiectul este derulat în parteneriat cu Asociația Edusfera.dsc_0670

Din această iarnă, printre cei 500 de elevi care învață programare în cadrul cluburilor de informatică se regăsesc și 15 copii cu deficiențe de vedere înscriși la Liceul Teoretic Special IRIS. Elevii învață elemente de bază în programare (condiţii, bucle, vectori, matrice, şiruri, funcţii) cu ajutorul Scratch şi al platformei Khan Academy, creează pagini web prin HTML/CSS pe care le dezvoltă cu ajutorul limbajului de programare JavaScript. Totodată, ei folosesc limbajele Java şi Python pentru programare de bază si învață editare foto și video pe lângă alte elemente ce țin de utilizarea tehnologiei digitale.

Cluburile Junior IT Club beneficiază și de sprijinul și implicarea voluntarilor Atos, pe lângă trainerii angajați în cadrul proiectului.

Proiectul este dezvoltat în contextul în care un raport al Comisiei Europene arată că abilitățile și competențele digitale ale românilor sunt cele mai scăzute din UE (numai 26% dintre români având cunoștințe de bază). În ciuda faptului că România are mulți specialiști în domeniul tehnologiei informației și a comunicării (ICT), numărul lor este încă mic raportat la cererea de pe piață. Educația și formarea profesională sunt foarte importante din punctul de vedere al adaptării tinerilor la noile cerințe ale pieței muncii.

Magdalena Buzatu (trainer Junior IT Club): „Abilitățile digitale sunt foarte importante în activitatea practică. Indiferent ce meserie își va alege un copil, într-o mai mare sau mai mică masura va avea de lucru cu calculatorul. Am ales să mă implic în acest proiect pentru că îmi plac copiii, îmi place să lucrez cu ei, îmi place să împărtășesc din cunostințele mele teoretice și practice. De asemenea, consider că acest proiect este o provocare pentru mine în privința testării abilităților de comunicare și relaționare, precum și a modului în care se transmit și se recepționează informațiile, păstrarea interesului și a atenției copiilor pentru IT. Copiii de la Liceul IRIS sunt interesați de informatică, le place să lucreze cu calculatorul, sunt activi în timpul orelor și foarte cooperanți.”

Prof. Teodora Anghel: „Am ales să ne implicăm în acest proiect deoarece ne dorim să oferim elevilor din ciclul gimnazial oportunități educaționale adecvate, adaptate evoluției societății. Copiii sunt foarte motivați să se implice în toate activităţile proiectului. Utilizarea tehnologiei a dus la creşterea interesului manifestat de către aceştia în cadrul orelor, s-a constatat deja o îmbunătăţire a performanţelor şcolare. Impactul asupra şcolii este important deoarece este primul proiect care a implicat elevii claselor de gimnaziu în acest tip de activități care necesită utilizarea computerului și a diverselor programe pentru dezvoltarea abilităților digitale. Provocările cu care elevii noștri s-au confruntat până acum au fost cauzate în special de faptul că nu au dispus în mod constant de acces la un computer în cadrul școlii și în familie, precum și de absența unei ore dedicate TIC în cadrul planului cadru gimnazial.”

Proiectul Junior IT Club va continua și în anul 2017, iar inițiatorii își propun extinderea acestuia și organizarea cluburilor de informatică inclusiv în școli din mediul rural.

Conform unui studiu elaborat de Centrul de Resurse Juridice, in România trăiesc 103.207 persoane cu dizabilități vizuale, din care 2.978 copii. – http://www.crj.ro/wp-content/uploads/2015/01/Accesibilizare-3.pdf

Disclaimer: Imaginile din galerie nu sunt toate de Liceul IRIS ci și din alte instituții școlare partenere în proiectul Junior IT Club.

Leave a Comment