Copiii din Marea Britanie incep scoala obligatorie intre 4 ani si jumatate si 5 ani. Cei din Finlanda, Danemarca, Suedia, Elvetia in schimb incep la 7 ani (http://data.worldbank.org/indicator/SE.PRM.AGES).
Toate tarile mentionate mai sus au rezultate bune sau foarte bune la testele internationale PISA, TIMSS si PIRLS.
In Romania, noua lege a educatiei prevede obligativitatea inscrierii copiilor ce au implinit varsta de 6 ani pana la 31 august, in clasa pregatitoare, iar a celor de 7 ani in clasa I.
Masura a generat foarte multe dezbateri, multi parinti considerand ca la varsta de 6 ani copiii nu sunt pregatiti psihosomatic si emotional pentru scoala.
Si totusi, daca ne uitam in vechea lege a educatiei din 1995 (http://www.dreptonline.ro/legislatie/legea_invatamantului.php), vom vedea:
„Art. 20: In clasa I sunt inscrisi copiii care implinesc varsta de 6 ani pana la data inceperii anului scolar. La cererea scrisa a parintilor, tutorilor sau a sustinatorilor legali, pot fi inscrisi in clasa I si copiii care implinesc varsta de 6 ani pana la sfarsitul anului calendaristic, daca dezvoltarea lor psihosomatica este corespunzatoare.”
Asadar varsta debutului scolar tot 6 ani era numai ca parintii alegeau sa amane inscrierea in clasa I deoarece acelasi articol specifica: La cererea scrisa a parintilor, tutorilor sau a sustinatorilor legali, inscrierea in clasa I a copiilor care implinesc varsta de 6 ani pana la data inceperii anului scolar va fi amanata cu un an.
Ultimul raport asupra starii invatamantului din Romania precizeaza ca rata de cuprindere in invatamantul primar la varsta de 6 ani era de 41% in anul scolar 2003/2004– indicatorul scazand puternic in fiecare an, astfel incat in anul 2010/2011 acesta a ajuns la 19% (tot mai putini parinti au ales sa isi inscrie copiii in clasa I la varsta de 6 ani).
As vrea sa va invit sa reflectam impreuna la avantajele si dezavantajele unui debut educational timpuriu
- daca incepi scoala mai devreme, poti finaliza studiile mai devreme si asta inseamna ca poti beneficia de roadele educatiei tale in avans
- studiile au aratat ca educatia timpurie este esentiala in succesul scolar ulterior – iar in Romania am putea adauga faptul ca, avand in vedere ca multe familii nu se implica in educatia propriilor copii, este mai bine ca acestia sa aiba parte de educatie de la o varsta frageda (cu alte cuvinte, mai bine la gradinita decat acasa in fata televizorului).
Pe de alta parte:
- la 5-6 ani unii copii nu sunt pregatiti pentru ritmul si disciplina impuse de scoala. Procesul de adaptare la reguli stricte si limite poate fi dificil pentru multi dintre ei.
- in Romania, unele scoli din mediul urban sunt aglomerate si asta face sa intalnesti in clasa I sali cu 30 de copii. Calitatea educatiei nu poate fi ridicata atunci cand un singur profesor trebuie sa gestioneze un asemenea numar de elevi. Despre educatie personalizata nici nu poate fi vorba.
Ministerul Educatiei nu a comunicat deocamdata stadiul lucrarilor de amenajare pentru clasele special concepute pentru clasa pregatitoare. Este posibil ca unele scoli din mediul rural sa ofere acelasi mediu anost si rigid, din lipsa mijloacelor materiale necesare pentru crearea unor spatii de joaca.
Leave a Comment