Estonia introduce cursuri de programare din clasa I

In luna septembrie a acestui an, Fundatia Tiger Leap din Estonia a demarat un program numit „ProjeTiiger” prin care isi propune sa implementeze cursuri de programare pentru elevii din clasele I – XII. Copiii vor invata sa creeze software si aplicatii pentru web si echipamente mobile.ChildonIpad

„Interesul copiilor in utilizarea tehnologiilor moderne a crescut foarte mult in ultimul timp. Cu proiectul „ProgeTiiger” cream premisele ca elevii sa devina dezvoltatori de software, nu numai utilizatori” a declarat Ave Lauringson, coordonatorul acestui proiect.

Intr-o prima etapa, proiectul va fi implementat in cateva scoli-pilot iar in viitor toate scolile vor putea adopta programul. Primii care vor experimenta cursurile vor fi elevii din ciclul primar, dupa ce profesorii lor vor fi formati pentru a putea preda elemente de programare. In anul urmator vor fi formate cluburi de programare in gimnaziu si liceu. Initiativa fundatiei „Tiger Leap” este sustinuta si de catre companiile din domeniul tehnologiei.

Fundatia a decis sa porneasca un astfel de proiect deoarece a observat dificultatea companiilor in a gasi programatori foarte bine pregatiti. Datorita acestui proiect, fundatia se asteapta ca Estonia sa fie pe primele locuri in Europa de Est in ceea ce priveste nivelul competentelor in IT si tehnologie al absolventilor.Estonia

Estonia este bine cunoscuta pentru Skype – care a fost dezvoltat de catre programatori estonieni si a fost operat de catre estonieni pana cand a fost vandut catre Microsoft pentru 8.5 miliarde de dolari. Estonia are de asemenea una dintre cele mai rapide conexiuni la internet din lume.

Inca din 1997 Estonia a decis sa investeasca masiv in dezvoltarea infrastructurii IT si acum realizeaza urmatorul pas prin introducerea cursurilor de programare din scoala primara.

 

Sursa

Leave a Comment